Nie, nie nie – tym razem nie będzie kakao – tym razem będzie blondie! Skąd pomysł? A stąd, że przechodząc obok straganika z owocami wypatrzyłam na nim piękne truskawki, a tak poza tym miałam ochotę na coś kokosowego, a do tego jeszcze dziś są moje imieniny! W ten sposób powstał kolejny przepis na sFIT ciacho – tym razem bez cukru, mąki i masła. I może nie jest to blondie w klasycznym jego wydaniu, ale nazwałam je tak, bo ta nazwa po prostu pasuje mi do niego 🙂

Składniki

  • kasza jaglana – 1 szklanka suchej kaszy
  • daktyle – 200g
  • wiórki kokosowe – 1 szklanka
  • zmielone migdały (lub inne orzechy) – 1 szklanka
  • jajka – 3
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • soda – 1 łyżeczka
  • truskawki do wyłożenia na wierzch

Działamy

Kaszę należy przepłukać gorącą wodą, aby pozbyć się z niej „goryczki”, a następnie ugotować ją w dwóch szklankach wody, razem z daktylami i szczyptą soli. Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodać migdały, wiórki kokosowe, jajka, proszek do pieczenia oraz sodę i wszystko zblendować na gładką masę. Gotową masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu rozłożyć przekrojone na pół truskawki. Piec 40-45 minut w temperaturze 180 stopni, a po przestygnięciu zajadać się do woli 🙂 Bo to przecież zdrowa, letnia przyjemność 🙂 Smacznego!

Napisz komentarz