Składniki:

  • kasza jaglana – szklanka (suchej kaszy)
  • płatki owsiane górskie – 2 szklanki
  • 4 jajka
  • masło – 100g
  • gorzka czekolada 70% kakao – 100g
  • daktyle – 200g
  • rodzynki – 200g
  • migdały, orzechy laskowe – łącznie 100g
  • 1 łyżeczka sody

Ugotować kaszę jaglaną w dwóch szklankach wody, z odrobiną soli. Do ugotowanej (ciepłej) kaszy dodać płatki owsiane, masło i mieszać do stopienia masła. Dorzucić pokrojone daktyle, orzechy, czekoladę (lub inne ulubione dodatki). Dodać jajka i sodę. Nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Gotowe!

ciasteczka jaglane
Ciasteczka jaglano-owsiane

Ciasteczka wychodzą wilgotne i słodkie mimo braku cukru 🙂 Smacznego!

Napisz komentarz