Składniki:
- kasza jaglana – szklanka (suchej kaszy)
- płatki owsiane górskie – 2 szklanki
- 4 jajka
- masło – 100g
- gorzka czekolada 70% kakao – 100g
- daktyle – 200g
- rodzynki – 200g
- migdały, orzechy laskowe – łącznie 100g
- 1 łyżeczka sody
Ugotować kaszę jaglaną w dwóch szklankach wody, z odrobiną soli. Do ugotowanej (ciepłej) kaszy dodać płatki owsiane, masło i mieszać do stopienia masła. Dorzucić pokrojone daktyle, orzechy, czekoladę (lub inne ulubione dodatki). Dodać jajka i sodę. Nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Gotowe!
Ciasteczka wychodzą wilgotne i słodkie mimo braku cukru 🙂 Smacznego!