Składniki:
- kasza jaglana – 1 szklanka suchej kaszy
- masło – 200g
- marchewka – 2 sztuki
- daktyle – 200g
- 4 jajka
- starta skórka z pomarańczy – około 1 łyżeczki
- cynamon – 2 łyżeczki
- gałka muszkatołowa, imbir – szczypta
- przyprawa do piernika – 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia, soda – po 1 płaskiej łyżeczce
Kaszę przepłukać wodą i ugotować w 2 szklankach wody (ze szczyptą soli). Gorącą kaszę przesypać do miski, dodać masło (roztopi się pod wpływem ciepła z kaszy), daktyle, skórkę z pomarańczy, marchewkę (zblendowaną do puree lub startą na tarce) oraz przyprawy. Wszystko dokładnie zblendować do uzyskania gładkiej masy. Dodać jajka i ponownie zblendować. Dodać proszek do pieczenia i sodę i wymieszać wszystko łyżką.
Masę przełożyć do blaszki (prostokątnej lub okrągłej). Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Gotowe!
Jak do tej pory, ciasto to wygrywa w moim odczuciu ze wszystkimi sFIT przepisami 🙂 Jest wilgotne, wystarczająco słodkie, z korzennym aromatem i świeżym posmakiem pomarańczy – zdecydowanie jeden z najciekawszych smaków jakich próbowałam 🙂 Polecam przetestować 🙂 Smacznego!