Składniki (na 4 porcje)
- filet z kurczaka lub indyka – 500g
- mleko kokosowe – 200ml
- śmietana 12% – 3 łyżki
- papryka – 1
- marchewka – 3
- cebula – 1
- czosnek – 3 ząbki
- sól, pieprz, przyprawa curry, papryka słodka i ostra, kurkuma – do przyprawienia mięsa
- czerwona pasta curry – niepełna łyżeczka
- do smażenia: oliwa z oliwek – około 1-2 łyżki
Mięso zamarynować w przyprawach. Warzywa pokroić (cebulę w kostkę, marchewkę i cebulę w paseczki) i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać mięso i pastę curry, chwilę podsmażać, po czym przykryć i poddusić aż mięso będzie gotowe (około 10 minut). Dodać mleko kokosowe i poczekać aż delikatnie odparuje. Śmietanę wlać do kubka, roztrzepać, dodać odrobinę sosu z patelni, ponownie roztrzepać i powtórzyć tą czynność jeszcze raz tak, aby śmietana stopniowo się podgrzała. Następnie wlać śmietanę na patelnię, ściągnąć ją z ognia i wymieszać.
Podawać z ryżem. U nas zawsze musi być też sałatka z dużą ilością zieleniny 🙂
Smacznego!