Składniki (na 4 porcje)

  • filet z kurczaka lub indyka – 500g
  • mleko kokosowe – 200ml
  • śmietana 12% – 3 łyżki
  • papryka – 1
  • marchewka – 3
  • cebula – 1
  • czosnek – 3 ząbki
  • sól, pieprz, przyprawa curry, papryka słodka i ostra, kurkuma – do przyprawienia mięsa
  • czerwona pasta curry – niepełna łyżeczka
  • do smażenia: oliwa z oliwek – około 1-2 łyżki

Mięso zamarynować w przyprawach. Warzywa pokroić (cebulę w kostkę, marchewkę i cebulę w paseczki) i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać mięso i pastę curry, chwilę podsmażać, po czym przykryć i poddusić aż mięso będzie gotowe (około 10 minut). Dodać mleko kokosowe i poczekać aż delikatnie odparuje. Śmietanę wlać do kubka, roztrzepać, dodać odrobinę sosu z patelni, ponownie roztrzepać i powtórzyć tą czynność jeszcze raz tak, aby śmietana stopniowo się podgrzała. Następnie wlać śmietanę na patelnię, ściągnąć ją z ognia i wymieszać.

Podawać z ryżem. U nas zawsze musi być też sałatka z dużą ilością zieleniny 🙂

Smacznego!

Kurczak/indyk w sosie curry
Kurczak/indyk w sosie curry

Napisz komentarz