Składniki (na 4 porcje)

  • filet z dorsza – 400g
  • cebula – 1
  • czosnek – 3 ząbki
  • marchewka – 3
  • pietruszka – 2
  • przecier pomidorowy – 500g
  • masło – 1 łyżka
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • sól, pieprz

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie z oliwek ze szczyptą soli. Dodać pokrojony czosnek. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce, dodać do cebuli i poddusić wszystko pod przykryciem. Po około 10 minutach wlać koncentrat pomidorowy, przykryć i dusić na małych ogniu przez kolejne 10 minut.

Rybę upiec z masłem solą i pieprzem w folii aluminiowej.

Upieczoną rybę dorzucić do warzyw i rozdrobnić delikatnie widelcem. Wszystko wymieszać.

Ryba po grecku
Ryba po grecku

Nam najbardziej smakuje z tzw. ziemniakami w mundurkach, czyli po prostu pieczonymi w skórce 🙂

Smacznego!

Napisz komentarz