Składniki (na 4 porcje)
- filet z dorsza – 400g
- cebula – 1
- czosnek – 3 ząbki
- marchewka – 3
- pietruszka – 2
- przecier pomidorowy – 500g
- masło – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- sól, pieprz
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie z oliwek ze szczyptą soli. Dodać pokrojony czosnek. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce, dodać do cebuli i poddusić wszystko pod przykryciem. Po około 10 minutach wlać koncentrat pomidorowy, przykryć i dusić na małych ogniu przez kolejne 10 minut.
Rybę upiec z masłem solą i pieprzem w folii aluminiowej.
Upieczoną rybę dorzucić do warzyw i rozdrobnić delikatnie widelcem. Wszystko wymieszać.
Nam najbardziej smakuje z tzw. ziemniakami w mundurkach, czyli po prostu pieczonymi w skórce 🙂
Smacznego!