Leżące w lodówce mango spowodowało powstanie kolejnego pysznego ciacha 🙂 Może ono śmiało konkurować ze sFIT truskawkowy sernik na zimno!
Składniki na spód:
- wiórki kokosowe – 1 szklanka
- daktyle – 1 szklanka
- płatki owsiane – 0,5 szklanki
- masło – 2 łyżki
- mleko – 1/4 szklanki (do uzyskania odpowiedniej konsystencji i połączenia składników)
- kakao – 2 łyżki
Składniki na masę serową:
- twaróg tłusty – 1 opakowanie 250g
- jogurt grecki – 1 małe opakowanie ok.220g
- mleko kokosowe – 1 puszka (400g)
- ksylitol lub cukier – niecałe pół szklanki
- mango – 2 sztuki
- żelatyna – 2,5 łyżki
Przygotować tortownicę – jej dno wyłożyć papierem do pieczenia. Daktyle sparzyć. Do blendera wrzucić daktyle, masło, płatki owsiane, kakao i wiórki – zblendować do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli nie jest to możliwe, dolać odrobinę mleka. Otrzymaną masę wyłożyć na dno tortownicy i ugnieść łyżką.
Twaróg, jogurt grecki, mleko kokosowe, mango (1,5 sztuki, resztę odłożyć do wkrojenia do masy) i ksylitol (lub cukier) dokładnie zblendować. Żelatynę rozpuścić w około 3/4 szklanki wrzącej wody. Do rozpuszczonej żelatyny dodawać po łyżce ubitej masy serowej i ubijać mikserem. Po dodaniu kilku takich łyżek wlać żelatynę do pozostałej masy serowej i wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
Masę wylać do tortownicy. Na wierzch pokroić w drobne kawałki odłożone mango. Wstawić do lodówki na 3-4h do całkowitego stężenia masy serowej.
Ciasto jest przepyszne – lekkie, orzeżwiające, z egzotycznym smakiem 🙂 Zdecydowanie do powtórzenia!
Tworząc ciasto inspirowałam się przepisami:
https://vegenerat-biegowy.blogspot.com/2016/07/czekoladowe-ciasto-z-jagodami.html?m=1
https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/mango/sernik_mango_na_zimno/przepis.html
Smacznego!