Składniki (na 4 porcje)

  • mleko kokosowe – 200ml
  • soczewica czerwna (sucha) – 100g
  • marchewka – 1
  • cebula – 1
  • czosnek – 2 ząbki
  • ziemniaki – 2
  • czerwona pasta curry – 1 łyżeczka (alternatywnie: ostra papryka)
  • papryka słodka, pieprz, sól, oliwa z oliwek

Cebulę zeszklić na oliwie z oliwek (1-2 łyżki), dodać sól, paprykę słodką, czosnek. Następnie dodawać pozostałe warzywa (marchewkę i ziemniaki). Warto je pokroić – zupa szybciej się ugotuje i będzie łatwiejsza do zblendowania 🙂 Dosypać soczewicę i dodać pastę curry, chwilkę podsmażać na małym ogniu, po czym zalać wszystko wodą (tak, aby wszystkie składniki były zakryte). Gotować do miękkości warzyw (15-20min). Po ugotowaniu dodac mleko kokosowe i zblendować zupę na gładki krem. Posypać świeżo mielonym pieprzem.

Zupa jest rozgrzewająca i pyszna!

 

Smacznego!

Krem z soczewicy z mlekiem kokosowym
Krem z soczewicy z mlekiem kokosowym

Napisz komentarz