Składniki (na 4 porcje)
- mleko kokosowe – 200ml
- soczewica czerwna (sucha) – 100g
- marchewka – 1
- cebula – 1
- czosnek – 2 ząbki
- ziemniaki – 2
- czerwona pasta curry – 1 łyżeczka (alternatywnie: ostra papryka)
- papryka słodka, pieprz, sól, oliwa z oliwek
Cebulę zeszklić na oliwie z oliwek (1-2 łyżki), dodać sól, paprykę słodką, czosnek. Następnie dodawać pozostałe warzywa (marchewkę i ziemniaki). Warto je pokroić – zupa szybciej się ugotuje i będzie łatwiejsza do zblendowania 🙂 Dosypać soczewicę i dodać pastę curry, chwilkę podsmażać na małym ogniu, po czym zalać wszystko wodą (tak, aby wszystkie składniki były zakryte). Gotować do miękkości warzyw (15-20min). Po ugotowaniu dodac mleko kokosowe i zblendować zupę na gładki krem. Posypać świeżo mielonym pieprzem.
Zupa jest rozgrzewająca i pyszna!
Smacznego!