Składniki:

  • kasza jaglana – 1 szklanka suchej kaszy
  • masło – 200g
  • 3 łyżki kakao
  • daktyle – 200g
  • 4 jajka

Kaszę przepłukać wodą i ugotować w 2 szklankach wody (ze szczyptą soli). Gorącą kaszę przesypać do miski, dodać masło (roztopi się pod wpływem ciepła z kaszy), daktyle i kakao. Wszystko dokładnie zblendować do uzyskania gładkiej masy. Dodać jajka i ponownie zblendować.

Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Gotowe!

Muszę przyznać, że był to całkowity eksperyment, ale udało się. Ciasto wychodzi mocno czekoladowe, słodkie i co najważniejsze – ma strukturę brownie !!! Smacznego 🙂

sFIT brownie
sFIT brownie

2 komentarze

  1. Wyszło mi za mało czekoladowe (albo masz bardzo duże łyżki, albo lepsze kakao 😜). Ale mąż powiedział, że jak na ciasto dobre, więc jeszcze kiedyś spróbuję (z większą ilością kakao). Buziaki 😘

    • M. Odpowiedz

      Faktycznie używałam takiego niemieckiego intensywnego kakao także to mogło mieć wplyw – poprawie w przepisie, dzięki za opinie 🙂 Spróbujcie też ciasta marchewkowego – jest świetnie! Pozdrawiam 🙂

Napisz komentarz