Składniki:
- kasza jaglana – 1 szklanka suchej kaszy
- masło – 200g
- 3 łyżki kakao
- daktyle – 200g
- 4 jajka
Kaszę przepłukać wodą i ugotować w 2 szklankach wody (ze szczyptą soli). Gorącą kaszę przesypać do miski, dodać masło (roztopi się pod wpływem ciepła z kaszy), daktyle i kakao. Wszystko dokładnie zblendować do uzyskania gładkiej masy. Dodać jajka i ponownie zblendować.
Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Gotowe!
Muszę przyznać, że był to całkowity eksperyment, ale udało się. Ciasto wychodzi mocno czekoladowe, słodkie i co najważniejsze – ma strukturę brownie !!! Smacznego 🙂
2 komentarze
Wyszło mi za mało czekoladowe (albo masz bardzo duże łyżki, albo lepsze kakao 😜). Ale mąż powiedział, że jak na ciasto dobre, więc jeszcze kiedyś spróbuję (z większą ilością kakao). Buziaki 😘
Faktycznie używałam takiego niemieckiego intensywnego kakao także to mogło mieć wplyw – poprawie w przepisie, dzięki za opinie 🙂 Spróbujcie też ciasta marchewkowego – jest świetnie! Pozdrawiam 🙂