Składniki (na 4 burgery)

Sos 1 (guacamole)

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • sok z limonki
  • odrobina czerwonej pasty curry lub ostrej papryki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Wszystkie składniki zblendować.

Sos 2 (pomidorowy)

  • pól cebuli
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Cebulę drobno pokroić, posolić, zeszklić na oliwie z oliwek, dodać paprykę słodką i ostrą, a następnie koncentrat pomidorowy. Delikatnie zblendować.

Pozostałe składniki

  • 500g mielonego mięsa wołowego (np. łopatki)
  • 4 bułki np. wieloziarniste
  • 1 mała czerwona cebula
  • pomidor
  • kilka liści świeżego szpinaku
  • kiełki brokuła/rzodkiewki

Mięso dzielimy na 4 porcje, formujemy kotlety i smażymy na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu, po kilka minut z każdej strony. Bezpośrednio przed smażeniem solimy kotlety z obu stron, a bezpośrednio po usmażeniu posypujemy je czarnym pieprzem.

Bułki przekrajamy i podsuszamy na patelni. Jedną części smarujemy sosem 1, drugą część sosem 2. Układamy pozostałe składniki w dowolnej kolejności. Smacznego!

sFIT burgery
sFIT burgery

Napisz komentarz