Składniki (na 4 burgery)
Sos 1 (guacamole)
- 1 dojrzałe awokado
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- sok z limonki
- odrobina czerwonej pasty curry lub ostrej papryki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Wszystkie składniki zblendować.
Sos 2 (pomidorowy)
- pól cebuli
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Cebulę drobno pokroić, posolić, zeszklić na oliwie z oliwek, dodać paprykę słodką i ostrą, a następnie koncentrat pomidorowy. Delikatnie zblendować.
Pozostałe składniki
- 500g mielonego mięsa wołowego (np. łopatki)
- 4 bułki np. wieloziarniste
- 1 mała czerwona cebula
- pomidor
- kilka liści świeżego szpinaku
- kiełki brokuła/rzodkiewki
Mięso dzielimy na 4 porcje, formujemy kotlety i smażymy na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu, po kilka minut z każdej strony. Bezpośrednio przed smażeniem solimy kotlety z obu stron, a bezpośrednio po usmażeniu posypujemy je czarnym pieprzem.
Bułki przekrajamy i podsuszamy na patelni. Jedną części smarujemy sosem 1, drugą część sosem 2. Układamy pozostałe składniki w dowolnej kolejności. Smacznego!
