Składniki:
- kasza jaglana – szklanka (suchej kaszy)
- płatki owsiane górskie – 1 szklanka
- 3 jajka
- masło – 100g
- kakao – 2 łyżki
- daktyle – 200g
- orzechy laskowe, orzeszki ziemne – łącznie 100g
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ugotować kaszę jaglaną w dwóch szklankach wody, z odrobiną soli. Do ugotowanej (ciepłej) kaszy dodać płatki owsiane, masło i mieszać do stopienia masła. Dorzucić pokrojone daktyle, orzechy, kakao. Dodać jajka i proszek do pieczenia. Nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Gotowe!
Ciasteczka wychodzą wilgotne i słodkie 🙂 Smacznego!