Składniki:

  • kasza jaglana – szklanka (suchej kaszy)
  • płatki owsiane górskie – 1 szklanka
  • 3 jajka
  • masło – 100g
  • kakao – 2 łyżki
  • daktyle – 200g
  • orzechy laskowe, orzeszki ziemne – łącznie 100g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ugotować kaszę jaglaną w dwóch szklankach wody, z odrobiną soli. Do ugotowanej (ciepłej) kaszy dodać płatki owsiane, masło i mieszać do stopienia masła. Dorzucić pokrojone daktyle, orzechy, kakao. Dodać jajka i proszek do pieczenia. Nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Gotowe!

Ciasteczka jaglano-owsiane
Ciasteczka jaglano-owsiane

Ciasteczka wychodzą wilgotne i słodkie 🙂 Smacznego!

Napisz komentarz