Nie wiecie co zrobić z 3 jabłkami, które od jakiegoś czasu leżą w kuchni? Moja pyszna propozycja to sFIT ciasto z jabłkami! Spróbowane już przez kilku wybrednych słodkościowych łasuchów i jak narazie wszyscy są zachwyceni 🙂
Składniki:
- mąka – 2 szklanki (ja użyłam 1 szklankę owsianej i 1 szklankę orkiszowej i wyszło pyszne, jak uważacie, że ciasto jest zbyt zdrowe lub po prostu macie akurat w kuchni mąkę pszenną lub jeszcze inną – na pewno też wyjdzie świetne)
- jajka – 3 sztuki
- masło – 100g
- miód – 2 łyżki stołowe
- cukier trzcinowy – 1/3 szklanki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- soda – 1 łyżeczka
- cynamon – 1 łyżeczka
- imbir – 1/3 łyżeczki
- jabłka – 3 sztuki
Do dzieła!
Przygotować blaszkę/tortownicę – jej dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło stopić razem z miodem, odstawić do przestygnięcia.
2 jabłka obrać i pokroić drobno (np. w kostkę). 1 jabłko pokroić w talarki (można zostawić na nim skórkę).
Jajka ubić razem z cukrem na puszystą masę, delikatnie wmieszać łyżką mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę, pokrojone w kostkę jabłka i na końcu masło z miodem. Całość wylać na blaszkę/tortownicę. Ciasto wychodzi dosyć gęste ze względu na dużą ilość jabłek. Na wierzchu ułożyć pokrojone w talarki pozostałe jabłka. Piec 45-50 minut w temperaturze 180stopni (do suchego patyczka).
Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika można polać je delikatnie płynnym miodem 🙂
Ciasto jest naprawdę przepyszne, a przepis od razu wskakuje do moich ulubionych!
A zainspirował mnie przepis: https://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-miodowe-z-jablkami