Sezon truskawkowy rozpoczęty!
Składniki na spód:
- wiórki kokosowe – 1 szklanka
- daktyle – 1 szklanka
- płatki owsiane – 0,5 szklanki
- masło – 2 łyżki
- mleko – 1/4 szklanki (do uzyskania odpowiedniej konsystencji i połączenia składników)
Składniki na masę serową:
- twaróg tłusty – opakowanie 250g
- serek mascarpone – opakowanie 250g
- śmietanka 30% – mały kubeczek (200g)
- ksylitol – niecałe pół szklanki
- truskawki – 0,5kg
- żelatyna – 1,5 łyżki
Przygotować tortownicę – jej dno wyłożyć papierem do pieczenia. Daktyle sparzyć. Do blendera wrzucić daktyle, masło, płatki owsiane i wiórki – zblendować do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli nie jest to możliwe, dolać odrobinę mleka. Otrzymaną masę wyłożyć na dno tortownicy i ugnieść łyżką.
Twaróg, mascarpone, ksylitol i truskawki (bez kilku sztuk) zblendować. Żelatynę rozpuścić w około pół szklanki wrzącej wody. Śmietankę ubić na sztywno. Do rozpuszczonej żelatyny dodawać po łyżce ubitej śmietanki i miksować. Do przygotowanej bitej śmietany dodawać masę serową i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masę wylać do tortownicy. Na wierzch pokroić w drobne kawałki odłożone truskawki. Wstawić do lodówki na 3-4h do całkowitego stężenia masy serowej.
Ciasto (naszym zdaniem) jest przepyszne!!! Myślę, że zostanie powtórzone jeszcze wielokrotnie w tym sezonie truskawkowym 🙂

Tworząc ciasto inspirowałam się przepisami:
https://vegenerat-biegowy.blogspot.com/2016/07/czekoladowe-ciasto-z-jagodami.html?m=1
https://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_na_zimno_truskawkowy/przepis.html
Smacznego!