Sezon truskawkowy rozpoczęty!

Składniki na spód:

  • wiórki kokosowe – 1 szklanka
  • daktyle – 1 szklanka
  • płatki owsiane – 0,5 szklanki
  • masło – 2 łyżki
  • mleko – 1/4 szklanki (do uzyskania odpowiedniej konsystencji i połączenia składników)

Składniki na masę serową:

  • twaróg tłusty – opakowanie 250g
  • serek mascarpone – opakowanie 250g
  • śmietanka 30% – mały kubeczek (200g)
  • ksylitol – niecałe pół szklanki
  • truskawki – 0,5kg
  • żelatyna – 1,5 łyżki

Przygotować tortownicę – jej dno wyłożyć papierem do pieczenia. Daktyle sparzyć. Do blendera wrzucić daktyle, masło, płatki owsiane i wiórki – zblendować do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli nie jest to możliwe, dolać odrobinę mleka. Otrzymaną masę wyłożyć na dno tortownicy i ugnieść łyżką.

Twaróg, mascarpone, ksylitol i truskawki (bez kilku sztuk) zblendować. Żelatynę rozpuścić w około pół szklanki wrzącej wody. Śmietankę ubić na sztywno. Do rozpuszczonej żelatyny dodawać po łyżce ubitej śmietanki i miksować. Do przygotowanej bitej śmietany dodawać masę serową i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

Masę wylać do tortownicy. Na wierzch pokroić w drobne kawałki odłożone truskawki. Wstawić do lodówki na 3-4h do całkowitego stężenia masy serowej.

Ciasto (naszym zdaniem) jest przepyszne!!! Myślę, że zostanie powtórzone jeszcze wielokrotnie w tym sezonie truskawkowym 🙂

sFIT truskawkowy sernik na zimno
sFIT truskawkowy sernik na zimno

Tworząc ciasto inspirowałam się przepisami:

https://vegenerat-biegowy.blogspot.com/2016/07/czekoladowe-ciasto-z-jagodami.html?m=1

https://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_na_zimno_truskawkowy/przepis.html

Smacznego!

Napisz komentarz