Z jakimi zapachami kojarzą Wam się Święta Bożego Narodzenia? Mi zdecydowanie jako pierwsze przychodzą do głowy korzenne przyprawy, czyli PIERNICZKI! Tym razem postanowiłam jednak zaprezentować Wam je w zdrowszej wersji, bez cukru, z mąką orkiszową i owsianą. Chciałam też, aby pierniczki wyszły wilgotne – udało się! Z korzennym smakiem pierniczków doskonale komponuje się też pomarańczowy krem mascarpone. Są naprawdę pyszne, zarówno z kremem jak i bez, a samego kremu z powodzeniem możecie tez użyć do sFIT ciasta marchewkowego 🙂

Składniki:

  • mąka – 2 szklanki (ja użyłam 1 szklankę owsianej i 1 szklankę orkiszowej i wyszło pyszne, jak uważacie, że ciasto jest zbyt zdrowe lub po prostu macie akurat w kuchni mąkę pszenną lub jeszcze inną – na pewno też wyjdzie świetne)
  • jajka – 1 sztuka
  • masło – 2 łyżki
  • miód – 1 łyżka stołowa
  • daktyle – 100g
  • soda – 1,5 łyżeczki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika – 2 łyżeczki
  • ciepłe mleko – odrobina, do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Krem:

  • serek mascarpone – 1 opakowanie 250g
  • miód – 1 łyżka stołowa
  • skórka starta z 1 pomarańczy

 

Do dzieła!

Daktyle zalać minimalną ilościa wody i zagotować, a następnie zblendować (ja zblendowałam razem z tą wodą – najlepiej zostawic jej taką ilość, aby daktyle zblendowały się na gładką masę). Daktyle i miód dodać do mąki. Zagniatać ciasto dodając po kolei wszyskie składniki. Na końcu dodać tyle ciepłego mleka, aby uzyskac ciasto o konsystencji, którą będzie nam dobrze później rozwałkować.

Rozwałkować ciasto na grubość około 0,5cm. Wykrawać pierniczki a następnie piec je w temperaturze 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) około 10-15 minut (moje były upieczone po 10 minutach).

Wszystkie składniki kremu zblendowac na gładką masę i smarować nią przestudzone pierniczki. Polecam posmarować masą tyle pierniczków, ile planujecie zjeść w ciągu najbliższych 2-3 dni i oczywiście przechowywać je w lodówce. Pierniczki bez masy też są pyszne i poleżą dłużej 🙂 Oczywiście alternatywnie możne wykonać czekoladową polewę, lukier lub co tam lubicie najbardziej. Smacznego!

 

Autor

Napisz komentarz